Απλή Αποτρίχωση ή Ριζική Αποτρίχωση;

April 22, 2014

Πολλοί άνθρωποι έχουν ανεπιθύμητη τριχοφυΐα σε πολλά σημεία του σώματος εκτός από τα “στάνταρ” σημεία του σώματος που έχουν όλοι οι άνθρωποι όπως τα πόδια και το μπικίνι. Τέτοια μέρη του σώματος είναι το σημείο ανάμεσα στα φρύδια, στο λοβό του αυτιού, στα ζυγωματικά, στο λαιμό, στο στήθος, στα χέρια, στη μέση, στη πλάτη, στη κοιλία κ.ά. Για πολλούς λοιπόν η αποτρίχωση αποτελεί πονοκέφαλο ιδίως όταν πρέπει να κάνουν αποτρίχωση σε πολλά σημεία. Το βέβαιο είναι ότι όποιος/α το επιθυμεί μπορεί να απαλλαγεί από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα (ιδίως αν εφαρμόσει την αποτρίχωση laser). Πόσα είδη αποτρίχωσης υπάρχουν; Υπάρχουν οι μέθοδοι απλής αποτρίχωσης (ξύρισμα) και οι μέθοδοι ριζικής αποτρίχωσης (αποτριχωση laser). Θα αναφερθούμε στις μεθόδους αυτές αναλυτικότερα πιο κάτω.
Η απλή αποτρίχωση περιλαμβάνει μεθόδους αποτρίχωσης που αφαιρούν μόνο το μέρος της τρίχας που είναι πάνω από το δέρμα. Η ριζική αποτρίχωση περιλαμβάνει μεθόδους αποτρίχωσης που αφαιρούν ολόκληρη την τρίχα περιλαμβανομένου και του μέρους που βρίσκεται κάτω από το δέρμα (από τη ρίζα της, όπως συμβαίνει στην αποτρίχωση laser). Και στους δύο τρόπους αποτρίχωσης υπάρχουν υπέρ και κατά.
Καταρχήν τι περιλαμβάνει το κάθε είδος αποτρίχωση; Η απλή αποτρίχωση περιλαμβάνει το ξύρισμα (ξυραφάκι ή ξυριστική μηχανή) και το κόψιμο με την ψαλίδα. Η ριζική αποτρίχωση περιλαμβάνει πολύ περισσότερες μεθόδους: τη χρήση συσκευών αποτρίχωσης, τη χρήση κεριού, την αποτρίχωση ζάχαρης, την αποτρίχωση με τσιμπιδάκι, την αποτρίχωση με τη χρήση νήματος, την ηλεκτρόλυση και την αποτρίχωση laser.
Ας ασχοληθούμε λίγο με τις απλές μεθόδους αποτρίχωσης. Εδώ συναντάμε δυο πλεονεκτήματα: Μπορεί κάποιος/α να την κάνει μέσα σε λίγα λεπτά (το πολύ 5΄) και τελευταία στιγμή. Είναι οικονομική ή εντελώς ανέξοδη. Τα μειονεκτήματα σε σχέση με τη ριζική αποτρίχωση (αποτρίχωση laser) είναι αρκετά! Καταρχήν επανεμφανίζονται οι τρίχες μέσα σε σχεδόν τρεις μέρες. Πολλές φορές όταν βιαζόμαστε μπορεί και να κοπούμε. Η τρίχα γίνεται πιο δυνατή και γενικά η τριχοφυΐα γίνεται πιο πυκνή. Επιπλέον με τη χρήση ξυραφιού ερεθίζεται συχνά το δέρμα.

laser αποτριχωση δερματολογος αθηνα
Τι γίνεται με τις μεθόδους ριζικής αποτρίχωσης; Εδώ συναντάμε την μόνιμη ριζική αποτρίχωση (αποτρίχωση laser) και την προσωρινή ριζική αποτρίχωση (κερί). Στη μόνιμη ριζική αποτρίχωση τα πρωτεία τα παίρνει η αποτρίχωση laser. Όπως λέει κάποιος δερματολογος Αθηνα (καθώς και δερματολόγοι στη Νέα Σμύρνη κ.ά.) η αποτρίχωση laser δεν βλάπτει το δέρμα. Δεν δημιουργεί ερεθισμούς ή κοψίματα και δεν πονάει. Επίσης με την αποτρίχωση laser έχετε το κεφάλι σας ήσυχο για πάρα πολύ καιρό αφού η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα επανεμφανίζεται μετά από ένα ή δύο χρόνια και σε πολύ περιορισμένη έκταση.
Σε αντίθεση με την αποτρίχωση laser, η αποτρίχωση με ηλεκτρόλυση (μόνιμη ριζική αποτρίχωση) είναι ελαφρώς επώδυνη, μιας και εισχωρεί βελόνα (με διάμετρο μικρότερη της τρίχας) στο δέρμα στο σημείο που βρίσκεται η τρίχα και με τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος καταστρέφονται τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την αναπαραγωγή της τρίχας. Μια άλλη σημαντική διαφορά που έχει αυτή η μέθοδος αποτρίχωσης με την αποτρίχωση laser είναι ότι είναι χρονοβόρα, αφού αφαιρούνται οι τρίχες μια και ενδείκνυται κυρίως για μικρές περιοχές όπως στο πρόσωπο και στο άνω χείλος. Στο μόνο που υπερτερεί η αποτρίχωση με ηλεκτρόλυση σε σχέση με την αποτρίχωση laser είναι στο ότι θεωρείται κατάλληλη για όλους τους τύπους δέρματος και τρίχας (ακόμα και για λευκές ή ξανθές τρίχες). Αυτό το λέμε γιατί πολλοί δερματολόγοι στην Αθήνα (καθώς και σε περιοχές όπως στη Νέα Σμύρνη) αναφέρουν ότι όσο σκουρόχρωμη είναι η τρίχα τόσο καλυτέρα αποτελέσματα.
Η προσωρινή ριζική αποτρίχωση περιλαμβάνει όπως αναφέραμε ποιο πάνω τη χρήση συσκευών αποτρίχωσης, τη χρήση κεριού, την αποτρίχωση ζάχαρης κ.τ.λ. Σε αντίθεση με την αποτρίχωση laser οι παραπάνω τρόποι αποτρίχωσης δεν είναι μόνιμοι. Επανεμφανίζεται η τριχοφυΐα μέσα σε ένα μήνα και πολλές φορές μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα. Αν και αυτοί οι μέθοδοι αποτρίχωσης μπορεί να είναι πιο οικονομικοί από την αποτρίχωση laser, σε βάθος χρόνου τελικά αποδεικνύονται ασύμφοροι αφού χρειάζεται σε τακτική βάση να τις επαναλαμβάνουμε με εξαίρεση τις συσκευές αποτρίχωσης που έχουμε στο σπίτι μας.
Όποια μέθοδο και να επιλέξετε πρέπει να υπολογίσετε τη δαπάνη σε χρόνο, χρήμα και πόνο. To βέβαιο είναι ότι η αποτρίχωση με τη χρήση laser εξελίσσεται συνεχώς και θα σε λίγο καιρό θα αποτελεί τον πιο συνηθισμένο τρόπος αποτρίχωσης.